Υδατάνθρακες το βράδυ: Μύθος ή Αλήθεια ότι παχαίνουν; - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Υδατάνθρακες το βράδυ: Μύθος ή Αλήθεια ότι παχαίνουν;

Υδατάνθρακες το βράδυ: Μύθος ή Αλήθεια ότι παχαίνουν;

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και δεν θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό σας διαιτολόγιο, καθώς αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Όταν καταναλωθεί ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες, αυτοί μετατρέπονται στον οργανισμό σε γλυκόζη, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο ή να αποθηκευθούν ως γλυκογόνο.

Η άποψη ότι η κατανάλωση υδατανθράκων τις βραδινές ώρες οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους είναι μύθος.
Οι θερμίδες των υδατανθράκων έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα ανεξαρτήτως ώρας, δηλαδή, είτε καταναλωθούν μεσημέρι είτε βράδυ. Σημασία, λοιπόν, δεν έχει ο χρόνος κατανάλωσης των υδατανθράκων, αλλά το είδος και η ποσότητα που προσλαμβάνεται. Για παράδειγμα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (ολικής άλεσης δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κ.α.) προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος, οπότε συστήνεται η συχνή κατανάλωσή τους.
Επίσης, κάποιες φορές, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι τις βραδινές ώρες, ώστε να παρέχεται στον οργανισμό η απαιτούμενη ενέργεια, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, πριν από κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Επομένως, η συνολική ισορροπία ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους και όχι η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ. Γενικότερα, η πρόσληψη υδατανθράκων τις βραδινές ώρες, δεν θα επηρεάσει το σωματικό βάρος σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η κατανάλωσή τους οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στη μέρα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, πρέπει να ακολουθείτε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες. Μην εστιάζετε σε τακτικές αποκλεισμού τροφίμων ή ομάδων συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, καθώς τέτοιες τακτικές δεν επιφέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.