Βιταμίνη D: Πού οφείλεται η έλλειψή της και πώς σχετίζεται με τον Covid-19; - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Βιταμίνη D: Πού οφείλεται η έλλειψή της και πώς σχετίζεται με τον Covid-19;

Βιταμίνη D: Πού οφείλεται η έλλειψή της και πώς σχετίζεται με τον Covid-19;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχετίζεται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου, την καλή υγεία των οστών και την προστασία από διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.
Έχει αναγνωριστεί ως η βιταμίνη του ηλίου, καθώς περίπου το 90% της βιταμίνης παράγεται στο δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το υπόλοιπο 10% παρέχεται στον οργανισμό από τις τροφές, όπως τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), το συκώτι και κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η έλλειψη της βιταμίνης D θα αναμενόταν να είναι σπάνια σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν το αντίθετο, καθώς στην Ελλάδα, η έλλειψή της παρατηρείται στο 50% του πληθυσμού.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
• Αρχικά, τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε δουλεύοντας σε κλειστούς χώρους.
• Ακόμα κι όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, έχουμε καλυμμένο το σώμα μας με ρούχα.
• Λόγω του φόβου για καρκίνο του δέρματος, αποφεύγουμε τον ήλιο ή χρησιμοποιούμε αντηλιακά.
• Στην Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι έχουν σκούρο χρώμα δέρματος, με αποτέλεσμα, λόγω της μελανίνης, να είναι πιο δύσκολη η σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα.
• Όσον αφορά τη διατροφή, στις μεσογειακές χώρες, η κατανάλωση τροφίμων που ενισχύουν την πρόσληψη βιταμίνης D είναι μειωμένη.

Ποια η σχέση της βιταμίνης D με τον Covid-19;
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία, γνωρίζουμε ότι ο νέος κορονοϊός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα.
Η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις, βοηθά στη καλύτερη πνευμονική λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψή της για την πρόληψη ή αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από την άλλη, η έλλειψή της έχει συσχετισθεί με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και ασθένειες.