Συμπληρώματα διατροφής: Ποιος ο ρόλος τους και πότε είναι απαραίτητα; - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Συμπληρώματα διατροφής: Ποιος ο ρόλος τους και πότε είναι απαραίτητα;

Συμπληρώματα διατροφής: Ποιος ο ρόλος τους και πότε είναι απαραίτητα;

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Σκοπός των συμπληρωμάτων διατροφής είναι να παρέχουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνήθως δεν προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής. Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι συνήθως βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, αμινοξέα, λιπαρά οξέα ή και άλλες ουσίες και χορηγούνται με τη μορφή χαπιών, δισκίων, κάψουλας, υγρών κ.ά.
Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό. Η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων δεν είναι απαραίτητη και συνήθως δεν είναι ωφέλιμη, καθώς ορισμένες ουσίες σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία και τον οργανισμό και να καταστούν επιβλαβείς.

Σε ποιους απευθύνονται τα συμπληρώματα διατροφής;

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα, με σκοπό να ενισχύσουν το οργανισμό τους και να βελτιώσουν την υγεία τους. Όμως, τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και υγιεινά λιπαρά, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μια καλή υγεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη, αντίθετα, ορισμένες φορές, μπορεί να είναι και επιβλαβή.
Στις μέρες μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν καταφέρνουν όλοι να ακολουθούν μια πλήρη, ισορροπημένη διατροφή, με αποτέλεσμα σε πολλά άτομα να εμφανίζεται έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Στα άτομα αυτά, καθώς και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χορτοφάγοι, οι έγκυες, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κ.λπ. τα συμπληρώματα διατροφής είναι επωφελή και απαραίτητα, καθώς συμπληρώνουν τη συνήθη δίαιτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Σε περίπτωση λήψης συμπληρώματος είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό ή διατροφολόγο, σχετικά με τη δοσολογία και τη διάρκεια λήψης του, ιδίως αν λαμβάνονται φάρμακα συγχρόνως. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ετικέτα του εκάστοτε συμπληρώματος, διότι δεν είναι όλα τα συμπληρώματα κατάλληλα για όλους.

Επομένως, αν τα συμπληρώματα διατροφής καταναλωθούν σωστά,  προσφέρουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να προσλάβει.
Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η υγιεινή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από τα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως δηλώνει και το όνομά τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής!