Πώς θα αποκτήσει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες; - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Πώς θα αποκτήσει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες;

Πώς θα αποκτήσει το παιδί υγιεινές διατροφικές συνήθειες;

Η διατροφή των παιδιών είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την υγιή ανάπτυξή τους. Η κακή διατροφή των παιδιών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που προκαλείται κυρίως από την αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.
Οι σύγχρονοι γονείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι σχετικά με τη διατροφή του παιδιού και αναζητούν συνεχώς τρόπους για να εντάξουν τα υγιεινά τρόφιμα στο καθημερινό διαιτολόγιό του.

Προκειμένου λοιπόν το παιδί να εκπαιδευτεί σωστά και να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή, ως γονείς μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

• Φτιάξτε τη λίστα του σούπερ μάρκετ μαζί με το παιδί σας έχοντας ως πρότυπο τη Μεσογειακή Πυραμίδα. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και γαλακτοκομικά. Επίσης, μελετήστε τις ετικέτες των τροφίμων πριν αγοράσετε οποιοδήποτε τρόφιμο, ώστε να επιλέξετε αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

• Εφοδιαστείτε με υγιεινά τρόφιμα. Τα παιδιά καταναλώνουν συχνότερα ό,τι είναι πιο εύκολα διαθέσιμο στο σπίτι. Προμηθευτείτε λοιπόν, άφθονα φρούτα και λαχανικά τα οποία φροντίστε να προσφέρετε στο παιδί καθαρισμένα. Προσπαθήστε να υπάρχουν φυλαγμένα υγιεινά σνακ, όπως, γιαούρτι, τυρί, ξηροί καρποί αντί για σοκολάτες, κρουασάν και πατατάκια.

• Να είστε πρότυπο για το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να τρώτε και εσείς οι ίδιοι έτσι. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και όσπρια, καταναλώστε τα μαζί του και με αυτόν τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

• Δώστε στο παιδί σας υγιεινά σνακ στο σχολείο: Όταν το παιδί πάει στο σχολείο οι διατροφικές του επιλογές θα επηρεαστούν αναμφίβολα από αυτές των συμμαθητών του. Πριν φύγει το παιδί για το σχολείο δώστε του ένα υγιεινό σπιτικό κολατσιό.

• Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή. Επιλέξτε διαφορετικούς τρόπους να επαινέσετε το παιδί σας, όπως μία βόλτα, ένα παιχνίδι, κ.λπ.

• Μην παραλείπετε το πρωινό: Παρόλο που μπορεί να βιάζεστε το πρωί, το πρωινό γεύμα δεν πρέπει να παραλείπεται.

• Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί ένα υγιεινό φαγητό. Πρόκειται για μια ευχάριστη δραστηριότητα για το παιδί που ταυτόχρονα το εκπαιδεύει.