Light παραδοσιακά τυριά της χώρας μας - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Light παραδοσιακά τυριά της χώρας μας

Light παραδοσιακά τυριά της χώρας μας

Τα τυριά αποτελούν μια πολύ νόστιμη και αγαπημένη επιλογή, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνται μία πολύ θρεπτική τροφή καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Α και Β12. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή τους γιατί κάποια από αυτά περιέχουν πολλά λιπαρά και δίνουν πολλές θερμίδες.
Πολλά παραδοσιακά ελληνικά τυριά, όπως αυτά που παραθέτουμε παρακάτω, είναι πολύ νόστιμα και αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίς ωστόσο να υστερούν σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Ανθότυρο
Το ανθότυρο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται από τυρόγαλα (ορός γάλακτος) με προσθήκη πρόβειου, κατσικίσιου ή αγελαδινού γάλακτος. Υπάρχουν δύο τύποι, ο φρέσκος και ο ξηρός με διαφορές στην υφή και τη γεύση τους.
Διατροφικά στοιχεία φρέσκου ανθότυρου (100g): Ενέργεια:180kcal, Πρωτεΐνες: 11,5g, Λιπαρά: 14g, Νάτριο: 35mg.
Διατροφικά στοιχεία ξηρού ανθότυρου (100g): Ενέργεια:381kcal, Πρωτεΐνες: 22,8g, Λιπαρά: 29g, Νάτριο: 2400mg.
Το ανθότυρο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πίτες, σαλάτες, ζυμαρικά και γλυκά, να το καταναλώσετε σκέτο ή να τα συνδυάσετε με μέλι, καρύδια και κανέλα ως επιδόρπιο.

Ξύγαλο Σητείας
Το ξύγαλο Σητείας είναι ένα προϊόν όξυνσης του γάλακτος με υπόξινη και ελαφρώς αλμυρή γεύση. Έχει λίγα λιπαρά, ελάχιστο αλάτι και παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών
Διατροφικά Στοιχεία (100g): Ενέργεια:163kcal, Πρωτεΐνες: 9g, Λιπαρά: 12g, Νάτριο: 1,2g.
Το ξύγαλο μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο, με το κουτάλι ή να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή στον κρητικό ντάκο.

Κατίκι Δομοκού
Το κατίκι Δομοκού είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί με αλοιφώδη υφή και όξινη γεύση που παράγεται από γάλα πρόβειο ή γίδινο ή μίγμα αυτών.
Διατροφικά στοιχεία (100g): Ενέργεια: 169kcal, Πρωτεΐνες: 10g, Λιπαρά 13g, Νάτριο: 1000mg.
Το κατίκι Δομοκού μπορεί να προστεθεί στο ψωμί, σε σούπες, σαλάτες, ντάκο και πίτες ή να καταναλωθεί σκέτο ή ως επιδόρπιο.

Γαλοτύρι
Το γαλοτύρι είναι ένα μαλακό τυρί, με υφή αλοιφής και αλμυρή, υπόξινη γεύση που παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μείγμα τους.
Διατροφικά στοιχεία(100g): Ενέργεια: 150kcal, Πρωτεΐνες: 10g, Λιπαρά: 12g, Νάτριο: 2000mg
Το γαλοτύρι μπορεί να καταναλωθεί ως επιτραπέζιο τυρί, ως άλειμμα σε ψωμί, να προστεθεί σε σαλάτες, πίτες, σάλτσες ή ως μεζές συνδυασμένο σε κρασί.