Λεπτίνη: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική; - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Λεπτίνη: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Λεπτίνη: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η λεπτίνη, αναφερόμενη συχνά και ως «ορμόνη της πείνας», είναι μια ορμόνη που ανακαλύφθηκε το 1994 και παράγεται από τα λιποκύτταρα του σώματος. Μετά την έκκρισή της, κυκλοφορεί στο αίμα και δρα στον υποθάλαμο. Τα επίπεδα της λεπτίνης στον οργανισμό εξαρτώνται από τα επίπεδα λίπους στο σώμα. Ειδικότερα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα λίπους στον οργανισμό, τόσο υψηλότερη είναι και η παραγωγή λεπτίνης και το αντίστροφο.

Πιο συγκεκριμένα, η λεπτίνη αυξάνεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και οδηγεί σε μείωση της όρεξης και κατ’ επέκταση της πρόσληψης φαγητού, βοηθώντας έτσι την απώλεια βάρους . Από την άλλη, η λεπτίνη μειώνεται όταν παρατηρείται απώλεια βάρους, με σκοπό τη μετάδοση του μηνύματος της πείνας στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η περαιτέρω απώλεια βάρους.

Στην παχυσαρκία, όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Παρόλο που τα επίπεδα της λεπτίνης είναι αυξημένα στα παχύσαρκα άτομα, φαίνεται ότι ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία της λεπτίνης στο αίμα και δεν ανταποκρίνεται στο ερέθισμά της. Ο εγκέφαλος, δηλαδή, των παχύσαρκων ατόμων έχει αποκτήσει αντίσταση στη λεπτίνη, οδηγώντας έτσι, στην κατανάλωση αυξημένης ποσότητας τροφής, λόγω αδυναμίας ρύθμισης της πείνας και του μεταβολισμού.

Πώς μπορείτε με φυσικό τρόπο να αυξήσετε τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό σας;

  • Μην καταφεύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα
  • Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης)
  • Κοιμηθείτε επαρκώς