Καρυκεύματα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Καρυκεύματα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Καρυκεύματα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια στις διάφορες ασθένειες. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλή υγεία.
Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα καρυκεύματα, όπως το σκόρδο, η κανέλα και το τζίντζερ φαίνεται να συμβάλουν στην καλή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα καρυκεύματα αυτά, εκτός από την ιδιότητά τους να βελτιώνουν τη γεύση, προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στα γεύματά μας και θωρακίζουν τον οργανισμό μας.

Σκόρδο
Το σκόρδο έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό αντιβιοτικό και φημίζεται για τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι πλούσιο σε αλισίνη, μια ουσία υπεύθυνη για τις αντιμικροβιακές και αντιιικές της δράσεις. Η αλισίνη σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, εμφανίζει αντιβακτηριακή δράση. Επίσης, το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στο αίμα.
Η κατανάλωση μερικών σκελίδων σκόρδου καθημερινά φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των ιώσεων και των κρυολογημάτων και συντομεύει τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μυρωδικά, που προστίθεται σε πολλές συνταγές. Θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη από λοιμώξεις και γενικότερα στην ενίσχυση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, η κανέλα δρα ως αντιοξειδωτικό, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Μπορούμε να προσθέσουμε την κανέλα σε smoothies, στο φαγητό, σε λαχανικά, σε δημητριακά ή βρώμη, στον καφέ και αλλού και να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές της.

Τζίντζερ
Η πικάντικη ρίζα του φυτού δρα ενάντια σε βακτήρια και μύκητες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Θεωρείται το βασικό μπαχαρικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς έχει φανεί ότι μπορεί να ρίξει τον πυρετό, να διευκολύνει την αναπνοή και να καταπραϋνει τον πονόλαιμο και τον βήχα. Επίσης, ανακουφίζει από την ναυτία και το συνάχι.
Μπορούμε να προσθέσουμε τζίντζερ σε τσάι ή σε σούπα.