Η πλάνη των «Tεστ δυσανεξίας» τροφίμων - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Η πλάνη των «Tεστ δυσανεξίας» τροφίμων

Η πλάνη των «Tεστ δυσανεξίας» τροφίμων

Υπάρχουν άραγε τροφές που εμποδίζουν ή αυξάνουν τον μεταβολισμό? Μάθετε περισσότερα για την πλάνη των Τεστ Δυσανεξίας και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε....

Έχει περάσει πλέον μια δεκαετία απο τότε που λανσαρίστηκαν στην Ελλάδα τα τεστ «δυσανεξίας τροφίμων» και διαφημίστηκαν ως η πρωτοπόρος λύση στα «επίμονα κιλά». Δεν άργησαν να γίνουν της μόδας και να πάρουν τα πρωτεία απο την προηγούμενη μαγική συνταγή, την διατροφή σύμφωνα με την ομάδα αίματος, η οποία παρεπιπτόντως επανέρχεται κάθε λίγα χρόνια στο προσκήνιο απο «ειδικούς». Οι σαγηνευτικές υποσχέσεις που έντεχνα δημιουργήθηκαν για την προώθηση των τεστ αυτών έπεισαν-και δυστυχώς ίσως πείθουν ακόμα-αρκετούς ανθρώπους να ακολουθήσουν αυτή τη νέα μόδα στο αδυνάτισμα. Όμως, δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονκά τεκμηριωμένη μελέτη που να συνδέει αρνητικά τη τροφική δυσανεξία με την απώλεια βάρους. Λέγοντάς το αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η τροφική δυσανεξία υπάρχει σαν όρος και περιγράφει τις αναγνωρισμένες δυσανεξίες στη γλουτένη και την λακτόζη. Σε περίπτωση που ένα άτομο είναι δυσανεκτικό σε κάποια απο αυτές τις ουσίες παρουσιάζει γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, κακοθρεψία και αρκετά συχνά απώλεια βάρους! Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απο αυτό που ισχυρίζονται τα τεστ «δυσανεξίας». Ας ρίξουμε μια ματιά στους δημοφιλέστερους τρόπους διεξαγωγής των τεστ αυτών. Οι ιδιαίτερα ευφάνταστοι τρόποι (ηλεκτρομαγνητική αντίδραση στην τροφή, βιοενεργειακό τεστ-βιοσυντονισμός, λευκοκυτταροτοξικό, κινησιολογία) που έχουν χρησιμοποιηθεί ανα καιρούς από διάφορα κέντρα «τροφικής δυσανεξίας» δεν έχουν καμία πιστοποίηση από αρμόδιους οργανισμούς και καμία επαναληψιμότητα αποτελεσμάτων ή διαγνωστική αξία. Όσον αφορά τώρα τη μέτρηση ανοσοσφαιρινών IgG, ως ένδειξη καθυστερημένης αλλεργικής αντίδρασης σε τροφές, ουδεμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη δεν την έχει συσχετίσει με την παχυσαρκία. Επιπλέον, η αμφιλεγόμενη τροφική υπερευαισθησία (ανεβασμένα επίπεδα IgG) είναι παρούσα στην πλειοψηφία των ανθρώπων και ίσως σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού εκδηλώνεται με συμπτώματα (κολικούς, φουσκώματα, ναυτία κ α).  Βέβαια, μεταξύ των αλλεργιολόγων υπερισχύει η άποψη ότι τα υψηλά επίπεδα αυτής της ανοσοσφαιρίνης πιθανότατα να έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια στην ανάπτυξη της πραγματικής τροφικής αλλεργίας. Για το λόγο αυτό θεωρούν ανώφελη μια διαδικασία απομάκρυνσης τροφίμων απο το διαιτολόγιο απλά επειδή προκαλούν την αντίδραση των IgG. Είναι αρκετοί αυτοί που θα υποστηρίξουν ότι ακολουθώντας τις οδηγίες αποκλεισμού του εκάστοτε τεστ «δυσανεξίας» έχασαν βάρος.

Η απάντηση στο πώς είναι απλή. Αφαιρώντας απο τη διατροφή τους «δυσανεκτικά» τροφίμα όπως τα σιτηρά (ψωμί, μακαρόνια κ α ), τυριά, παχιά κρέατα και τρόφιμα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες μείωσαν σημαντικά το ημερήσιο ποσοστό θερμίδων τους και έτσι αδυνάτισαν. Όμως, χωρίς σωστό διαιτολογικό προγραμματισμό, η αυθαίρετη και συστηματική αποφυγή κάποιων τροφίμων ή χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και προβλήματα υγείας. Αποφύγετε λοιπόν την πλάνη των τεστ «δυσανεξίας» και αν θέλετε να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε έναν επιστήμονα διαιτολόγο που θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στο στόχο σας.