Εμμηνόπαυση και ρύθμιση βάρους - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Εμμηνόπαυση και ρύθμιση βάρους

Εμμηνόπαυση και ρύθμιση βάρους

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα ιδιαίτερο και δύσκολο στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, κατά το οποίο συχνά παρατηρείται αύξηση του βάρους της. Η αύξηση του βάρους οφείλεται κυρίως στην πτώση των οιστρογόνων, που οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας και αύξηση του σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι αλλαγές πρέπει να κάνει στη διατροφή της μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση για την καλύτερη ρύθμιση του βάρους της;
• Μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Η αύξηση του βάρους που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση προκύπτει λόγω μείωσης της μυϊκής μάζας και του μεταβολικού ρυθμού. Για να προλάβετε αυτήν την αύξηση βάρους, συστήνεται να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά.

• Ακολουθήστε μια διατροφή που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου:
o Περιορίστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα
o Αυξήστε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών
o Περιορίστε το αλάτι
o Διακόψτε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ

• Προσλάβετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την καλύτερη συνολική υγεία:
Τρόφιμα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και ψάρια με κόκαλο είναι πλούσια σε ασβέστιο και δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή σας διατροφή.
Επίσης, η έκθεση στον ήλιο για 15’/ημέρα και η κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών συστήνονται για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D.

• Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Προτείνονται 30’ μέτριας έντασης άσκηση καθημερινά.