Γλυκό; Είμαι σε δίαιτα... - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Γλυκό; Είμαι σε δίαιτα…

Γλυκό; Είμαι σε δίαιτα…

Ένας γλυκός ή αλμυρός πειρασμός είναι συνήθως ο λόγος που χαλάει ένα πρόγραμμα διατροφής.

Αναρωτηθείτε τα οφέλη αυτού του πειρασμού και τις επιπτώσεις στη διατροφή σας. Μήπως η ευχαρίστηση είναι πρόσκαιρη;

Οι διατροφικές ατασθαλίες είναι για πολλούς από εμάς μέρος της διατροφικής μας καθημερινότητας. Αυτό συμβαίνει διότι η διατροφή μας δεν είναι πάντοτε μία προγραμματισμένη διαδικασία, αντιθέτως εξαρτάται από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η πολύωρη εργασία, ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος αλλά και οι φιλικές και οικογενειακές επιρροές μπορεί να οδηγήσουν σε κατανάλωση τροφίμων που προωθούν την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Πώς μπορούμε να πούμε όχι στους διατροφικούς πειρασμούς που βρίσκονται γύρω μας και γιατί αυτό είναι πιο δύσκολο όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος;

Η απάντηση είναι απλή και περίπλοκη ταυτόχρονα αλλά έχει ένα κοινό στόχο: την αποφυγή των διατροφικών συνηθειών που αυξάνουν το βάρος. Πριν πείτε ναι σε ένα γλυκό, ένα θερμιδογόνο αρτοσκεύασμα (κρουασάν, τυρόπιτα κ.ά.) ή γενικότερα ένα λιπαρό σνακ αναρωτηθείτε τα εξής:

Ποιοι λόγοι με ωθούν να το φάω;

Αν οι λόγοι είναι συναισθηματικοί, τότε σκεφτείτε ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, ιδιαίτερα εκείνων με πολλές θερμίδες, αυξάνεται όταν συνδέεται με συναισθηματικές καταστάσεις. Έρευνες δείχνουν ότι σε μία δύσκολη συναισθηματικά στιγμή, υπάρχει η τάση να τρώμε περισσότερα γλυκά, παγωτά, σνακ όπως τα πατατάκια αλλά και μεγαλύτερα γεύματα.

Ποιο το όφελος από την κατανάλωση του «πειρασμού»;

Η συνήθης απάντηση είναι η προσωπική ικανοποίηση, συχνά όμως είναι προσωρινή. Αργότερα δημιουργούνται τύψεις, ιδίως αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, διότι ο πρωταρχικός μας στόχος ( η απώλεια βάρους) δεν επιτυγχάνεται στο μέγιστο προβλεπόμενο βαθμό. Αναρωτηθείτε τι είναι σημαντικότερο, ένα μεμονωμενο παραστράτημα ή η επίτευξη του στόχου του βάρους;

Αξίζει να χαλάσω το πρόγραμμά μου;

Η απάντηση είναι σχεδόν πάντοτε αρνητική. Μην ξεχνάτε, με μέτρο επιτρέπονται όλες οι τροφές, ακόμα και στη δίαιτα. Συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο για το πώς μπορείτε να εντάξετε έναν «πειρασμό» στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Ένα γλυκό δεν πρέπει να θεωρείται απαγορευτικό αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και πάντα στα πλαίσια ενός προγράμματος.

Τι να κάνω για να αποφύγω το τρόφιμο αυτό;

Ετοιμάστε ένα υγιεινό σνακ, χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε γεύση, που θα αντικαταστήσει επάξια το τρόφιμο που αποφασίσατε ότι δε θα φάτε. Καταναλώστε το σνακ με την ίδια ευχαρίστηση και στο τέλος της εβδομάδας η ζυγαριά θα σας ανταμείψει!