Διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις Μπλε Ζώνες - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις Μπλε Ζώνες

Διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις Μπλε Ζώνες

Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, όπου καταγράφονται μεγάλα ποσοστά μακροζωίας. Οι περιοχές αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως «μπλε ζώνες» και περιλαμβάνουν την Ικαρία, την Οκινάβα, τη Σαρδηνία, τη Νικόγια και τη Λόμα Λίντα. Οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν ερευνήσει τα κοινά χαρακτηριστικά στη διατροφή των ανθρώπων με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Συνολικά, φαίνεται ότι οι κανόνες διατροφής που σχετίζονται με τη μακροζωία των ανθρώπων, συνοψίζονται στις παρακάτω 11 οδηγίες:
1. Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία από φρέσκα, εποχιακά λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λάχανο, παντζάρια, κ.λπ.), ενώ επίσης, αυξημένη είναι και η κατανάλωση φρέσκων, εποχιακών φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.
2. Τα φυτικά έλαια είναι σίγουρα προτιμότερα από τα ζωικά, με το ελαιόλαδο να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο στους ανθρώπους στις μπλε ζώνες.
3. Το κρέας καταναλώνεται με μέτρο, μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις.
4. Τα ψάρια καταναλώνονται μέχρι και 3 φορές την εβδομάδα.
5. Στις μπλε ζώνες δεν εμφανίζεται σημαντική κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, ενώ τα περισσότερα κατσικίσια γάλατα καταναλώνονται ως γιαούρτι ή τυρί.
6. Η κατανάλωση αυγών γίνεται με συχνότητα περίπου 2-4 φορές την εβδομάδα και συνήθως, συνοδεύονται με λαχανικά ή ολικής άλεσης δημητριακά.
7. Τα όσπρια (π.χ. φασόλια) καταναλώνονται σε καθημερινή βάση (τουλάχιστον μισό φλιτζάνι) και αποτελούν πολύ σημαντική τροφή στις μπλε ζώνες.
8. Η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης στα άτομα στις μπλε ζώνες είναι περιορισμένη, μόλις 28γρ(=7κ.γ.).
9. Η επιλογή ξηρών καρπών ως σνακ είναι πολύ συνηθισμένη στις περιοχές με μακροζωία. Συνήθως καταναλώνονται καθημερινά 2 χούφτες ανάμικτοι ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια.
10. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι αυτό που προτιμούν να καταναλώνουν οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες.
11. Τέλος, πίνουν πολύ νερό, ενώ η κατανάλωση αναψυκτικών είναι πολύ σπάνια. Εκτός από μεγάλες ποσότητες νερού, οι περισσότεροι άνθρωποι στις μπλε ζώνες φαίνεται ότι καταναλώνουν καθημερινά καφέ και τσάι. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο χαρακτηρίζει επίσης τα άτομα αυτά.