Διατροφή κατά τη διάρκεια της Χημειοθεραπείας - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Διατροφή κατά τη διάρκεια της Χημειοθεραπείας

Διατροφή κατά τη διάρκεια της Χημειοθεραπείας

Ο καρκίνος μέχρι και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η ασθένεια αυτή επηρεάζει τόσο τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς όσο και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει.
Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας είναι απαραίτητη για τον ασθενή, καθώς έχει φανεί ότι βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των παρενεργειών, την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την ευκολότερη δημιουργία νέων, υγιών κυττάρων και ιστών. Λόγω της αυξημένης καταπόνησης του οργανισμού από την ασθένεια και τη θεραπεία της, απαιτείται αύξηση των ημερήσιων θερμίδων, των πρωτεϊνών και των θρεπτικών συστατικών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας συστήνονται τα εξής:
• Διατήρηση ενός σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους
• Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των μυών, των οργάνων και του δέρματος
• Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών
• Υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ελαιολάδου και ξηρών καρπών
• Συχνή κατανάλωση ψαριού
• Αποφυγή του πρόσθετου αλατιού και της πρόσθετης ζάχαρης
• Επαρκής λήψη υγρών για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και την προστασία των νεφρών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες και κάθε μορφή καρκίνου χρειάζεται εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ειδικό Κλινικό Διαιτολόγο σε συνεργασία φυσικά με τον θεράποντα γιατρό τους.

 

Επιπλέον, τα άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, παρουσιάζουν σημαντικές διαταραχές στη διατροφή τους με πιο συχνά συμπτώματα τη ναυτία και την απώλεια όρεξης.

Για την αντιμετώπιση της ναυτίας συστήνονται:
• Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων
• Κατανάλωση υγρών με αργό ρυθμό
• Αποφυγή των τροφίμων με έντονη γεύση και οσμή
• Η ετοιμασία και η κατανάλωση του φαγητού να γίνεται τις ώρες που παρατηρείται μειωμένη ναυτία.

Για την αντιμετώπιση της απώλειας όρεξης συστήνονται:
• Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων
• Προτίμηση σε θερμιδικά πυκνών τροφίμων
• Κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο.