Αυξημένη χοληστερίνη: Με ποιους τρόπους θα τη μειώσετε; - Valia Grigoriou
210 72 10 000

Αυξημένη χοληστερίνη: Με ποιους τρόπους θα τη μειώσετε;

Αυξημένη χοληστερίνη: Με ποιους τρόπους θα τη μειώσετε;

Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας για τον σύγχρονο άνθρωπο και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη προχωρώντας σε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας.

Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις για τη μείωση της αυξημένης χοληστερόλης;

  • Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πολύ σημαντικό να μειώσουν το σωματικό τους βάρος και να το διατηρήσουν εντός του φυσιολογικού.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις συστάσεις (δηλαδή 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ ημέρα για τους άνδρες)
  • Είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος.
  • Η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 30’/ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα.
  • Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί στο ελάχιστο το τηγάνισμα και η κατανάλωση έτοιμου φαγητού και οι τροφές να μαγειρεύονται στον ατμό, το φούρνο ή τη σχάρα.

Ποιες τροφές ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Οι τροφές που έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα είναι αυτές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Τέτοια τρόφιμα είναι το βούτυρο, η μαγιονέζα, το ζωικό λίπος, οι κρέμες, τα αλλαντικά, τα σφολιατοειδή κ.λπ. Επομένως, προκειμένου να επιτευχθούν και να διατηρηθούν φυσιολογικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, συστήνεται η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων να είναι περιορισμένη.

Ποιες τροφές προτιμώνται;

Για τη μείωση της αυξημένης χοληστερίνης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και όχι στον ολικό αποκλεισμό του λίπους. Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται η αντικατάσταση των τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά με τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, κ.α..

Επίσης θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, κλπ, καθώς και τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες.